Documentaire over in Oss ontwikkeld medicijn tegen bloedkanker.

17-04-2024 17:15
 
 
 
 
Auteur: Roy van den Busken - dtvnieuws.nl/nieuws
 
 
 
 
De ontstaansgeschiedenis van chemiebedrijf Acerta Pharma uit Oss is in beeld gebracht voor een documentaire. Die gaat op dinsdag 21 mei in premiere in de Groene Engel in Oss. Acerta Pharma is bekend als uitvinder van een medicijn tegen leukemie.
 
 
 
 
Teaser 'Het bloed kruipt waar het niet gaan kan'.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De documentaire 'Het bloed kruipt waar het niet gaan kan' is gemaakt in opdracht van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. Founders Tjeerd Barf en Allard Kaptein en betrokkenen van het eerste uur blikken terug op de ontwikkeling van de start-up op het Pivot Park. "De kans dat het succesvol zou worden was heel klein", zegt eem van de oprichters in de teaser van de film. "Het was bizar om mee te maken."
 

Zo'n vijftien jaar geleden zag een bijzonder molecuul het licht, dat later werd gebruikt voor het medicijn tegen bloedkanker. Het middel zorgde voor een beter leven voor duizenden leukemiepatiënten wereldwijd. Het Zweeds-Britse concurn AstraZeneca nam 55 procent van de aandelen in het bedrijf. "Het is een harde, zakelijke wereld."

 

Per 1 februari 2023 is het medicijn van het Osse bedrijf in Nederland opgenomen in het basispakket van zorgverzekeraars. In 2024 werken er ruim 110 mensen in de R&D bij Acerta Pharma, gericht op het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Barf en Kaptein zijn niet meer betrokken bij het bedrijf.

 

 

Voor de Video van dit Artikel klik hier